Pagina's

vrijdag 22 juli 2011

LomoFotografie is zo goed als onmisbaar op het internet. Het geeft ons de kans om zaken te tonen en uit te drukken waar woorden voor ontbreken. Zeker in de wereld van het handgemaakte is het een sfeerschepper en bovenal een enorme bron van inspiratie.

Alhoewel ik gerust durf toegeven dat het talent aan fotografisch inzicht me een beetje ontbreekt, fascineert het me wel enorm. Na heel wat gegoogle op het internet werd ik verliefd op enkele Lomo foto's. Lomo is het merk van een Russische, analoge camera die vroeger in Sint-Petersburg gemaakt werd. Ondertussen is het eerder een "way of life" geworden. Het gaat vooral om de sfeer en de boodschap die achter de foto zit, terwijl de regels van de fotografie er helemaal niet toe doen. De foto's zijn vaak onscherp, wazig of vertekend.

Volgens Wikipedia zijn dit de tien gouden regels van de Lomografie:

1. Neem je camera overal mee naartoe;
2. Gebruik 'm altijd, dag en nacht;
3. Lomografie is een deel van je leven;
4. Oefen met opnames uit de losse hand;
5. Ga zo dicht mogelijk bij het onderwerp staan;
6. Denk niet na;
7. Wees snel;
8. Je hoeft niet van tevoren te weten wat er op de foto staat;
9. Achteraf trouwens ook niet;
10. Maak je niet druk over deze regels.

Ik geef eerlijk toe dat ik me niet helemaal volgens deze regels laat meeslepen. Wat mij vooral aansprak is het teruggrijpen naar de tastbare analoge fotografie, het werken met filmrolletjes en de spanning om het ongekende resultaat. In al m'n enthousiasme heb ik me dan ook een Diana camera aangeschaft en ben ik meteen begonnen met het nemen van foto's. Ik heb nog heel wat bij te leren over de werking van dit toestelletje, maar ben alvast helemaal gefascineerd.

Het is zeker de moeite waard om een oude camera terug boven te halen, filmrolletjes op internet te bestellen en je gewoon helemaal te laten gaan. De herontdekte charme van een filmrolletje en negatief is verbluffend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten